Svačina do batohu, která vydrží i horké počasí
Léto láká k výletům i piknikům a k těm neodmyslitelně patří dobrá svačina. Jak si sbalit jídlo, které bude chutnat, zasytí a zároveň přežije i vyšší teploty? Praktické tipy přináší Ing. Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.
Základ každé svačiny? Pestrá skladba. Polovinu porce by měla tvořit zelenina a ovoce (v poměru 2:1), doplněná o kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. To platí jak pro odpolední piknik v parku, tak pro celodenní tůru v horách.
Co konkrétně si tedy vzít s sebou?
- Celozrnný chléb nebo wrap naplněný hummusem, avokádem či rostlinnou pomazánkou.
- Trail mix neboli směs ořechů, semínek a sušeného ovoce. Může obsahovat i pár kostek hořké čokolády.
- Zelenina s hummusem, přičemž jako zelenina jsou ideální mrkev, paprika, okurka nebo řapíkatý celer.
- Ovocné špízy nebo celé kusy ovoce, například banány, jablka nebo meruňky.
- Domácí energetické tyčinky, jako jsou ovesné a proteinové, s nízkým obsahem cukru.
Nezapomínej na pití
Pitný režim je naprostý základ. Nejlépe poslouží čistá voda nebo minerálka. Na delší výlety se hodí termoska či chladící obal, který vodu udrží osvěžující.
Pozor na rychle se kazící potraviny
V horku je třeba vyhnout se potravinám, jako jsou měkké sýry, majonézy nebo uzeniny, protože mohou být rizikové. Bezpečnější volbou jsou například tvrdé sýry, rostlinné pomazánky a sterilovaná zelenina.
A nezapomeň ani na ekologii, přičemž jídlo můžeš zabalit do opakovaně použitelných krabiček, látkových ubrousků nebo voskovaných obalů.