Jak jíst zdravě a vyváženě během těhotenství?
Těhotenství je kouzelné období plné očekávání a změn. Aby se miminko vyvíjelo co nejlépe, je důležité věnovat pozornost tomu, co jíš.
Jíst za dva neznamená jíst dvakrát tolik, ale dvakrát tak zdravě! Důležité je zahrnout do svého jídelníčku různé druhy ovoce, zeleniny, obilovin, bílkovin a mléčných výrobků. Při rozhodování o tom, co jíst nebo pít, vybírej potraviny plné živin a vyhni se těm s přidanými cukry, nasycenými tuky a vysokým obsahem soli. Začni těmito tipy:
Vyvážený jídelníček
Pestrá strava je základem zdravého těhotenství. Ta by měla zahrnovat ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a vlákninu. Dále pak bílkoviny v podobě masa, luštěnin či ořechů, mléčné a celozrnné výrobky.
Zařaď mořské plody
Konzumace mořských plodů během těhotenství může přispívat růstu dítěte a je zdrojem cenných bílkovin. Navíc tučné ryby, jako losos nebo makrela, obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro vývoj mozku miminka. Obsahují také železo a jód. Mořské plody je však nezbytné tepelně upravit a nesmí se konzumovat syrové z důvodu rizika infekce. Některé ryby by měly být konzumovány omezeně kvůli obsahu rtuti.
Zvýšený příjem některých vitamínů a minerálních látek
Těhotné ženy potřebují zvýšený příjem kyseliny listové, železa a vápníku. Hlavním zdrojem železa je maso, ale i některé luštěniny. Kyselinu listovou najdete v listové zelenině a vápník obsahuje zejména mléko a mléčné výrobky. V případě potřeby a nedostatečného příjmu těchto látek ti lékař může doporučit speciální doplňky stravy pro těhotné ženy.
Dbej na bezpečnost potravin
Ty i tvé dítě jste vystaveni vyššímu riziku onemocnění z potravin. Jez pouze potraviny, které byly uvařeny na správnou teplotu. Vyhněte se syrovým rybám (sushi), nedovařenému masu, syrovým vejcím a nepasterizovaným mléčným výrobkům, které mohou obsahovat škodlivé bakterie.
Omez kofein a vyhni se alkoholu
Nadměrné množství kofeinu může mít negativní vliv na vývoj plodu. Omez příjem kávy a čajů s kofeinem. Alkohol je během těhotenství zcela nevhodný a může způsobit vážné poškození plodu.
Zdroje:
USDA Center for Nutrition Policy and Promotion
NZIP
MAROUNEK, Milan a HAVLÍK, Jaroslav. Živiny a živinové potřeby člověka: učebnice pro studenty ČZU
v Praze. 3. vydání. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2020. ISBN 978-80-213-3018-4.